artist: HOLY LIMBO

style: ambient electronica soundscapes

country: GREECE

Οι Holy Limbo δημιουργούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά soundscapes μετά-ψυχεδελικής rock, με επιρροές από downtempo trip hop, ambient και electronica. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από συμπαγείς μπασογραμμές και beat, minimal επαναλήψεις κιθάρας και synths.

_παρέα μας απόψε οι Anthony Ka & Γιώργος Λιάπης από τους HOLY LIMBΟ. Συνομιλούμε μαζί τους, καθώς ακούμε τις μουσικές τους επιλογές, για αυτό που μας ενώνει, δηλαδή τη μουσική. Θέλετε να μας συστηθείτε, για όσους δεν σας γνωρίζουν; Ποιοι είναι οι HOLY LIMBO και -έχω μια περιέργεια- από που εμπνέονται το όνομά τους;

ΑΚ: Oι Holy Limbo είναι ο Kostas Ekelon (Skeleton - Keys) , o Γιώργος Λιάπης - Λιαπουρίνος (bass), o Δημήτρης Γρηγοριάδης - Άγιος (Drums) και ο Anthony Ka, έγω δλδ :)

To όνομά μας αρχικά ήταν Limbo και παίζαμε κάτι σαν φλώρικο southern electro rock. Στην πορεία αρχίσαμε να τζαμάρουμε πιο ηλεκτρονικά, ψυχεδελικά ριφς με trip hop ρυθμούς και το όλο πράγμα έγινε πιο ονειρικό, άλλαξε το ύφος και θεωρήσαμε ότι είναι δίκαιο ν’ αλλάξουμε κάπως και το όνομα. Από το 2015 είμαστε οι Holy Limbo και παίζουμε ambient & downtempo soundscapes με στοίχους ή χωρίς.

_ιερές και ονειρικές προεκτάσεις -λοιπόν- και πέρα για πέρα απολαυστικές.
Ποιά είναι η προσωπική σας σχέση με τη μουσική; Τι είναι αυτό που σας ωθεί να εκφράζεστε μέσα από τη μουσική; Θρησκεία, έρωτας, κάτι άλλο με δικά σας λόγια

ΓΛ: Η μουσική είναι ανάγκη, είναι τρόπος επικοινωνίας, ειδικά αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

ΑΚ: Προσωπικά, μπορώ να πω ότι με μουσική κάνω πολλά πράγματα καθημερινά, από δουλειά ως απόλαυση. Άρα το “θρησκεία και έρωτας” είναι κοντά. Το μόνο σίγουρο που θα πω είναι ότι έχω αγαπήσει χάλια ταινίες με εξαιρετικό soundtrack.

_αγάπες, έρωτες, ανάγκη και επικοινωνία για εσάς. Που θα εμφανιστείτε αύριο και πως βλέπετε τη συνεργασία αυτή;

ΑΚ: Αύριο στις 20:30 ανοίγουν οι πόρτες του Death Disco, ath για να φιλοξενήσουν τους Magenta Flaws με guest εμάς. Δεν πρόκειται για συνεργασία, περισσότερο για μια εκτίμηση της μιας μπάντας προς την άλλη. Με τους MF δεν γνωριζόμασταν μέχρι πρόσφατα. Μας πρότεινε ένας κοινός φίλος να παίξουμε μαζί γιατί “ταιριάζουμε" και είχε δίκιο. Έτυχε να γνωριστούμε λοιπόν και είπαμε στο περίπου ότι όποιος κάνει πρώτος live θα καλέσει τον άλλον. Εμείς τουλάχιστον αυτό θα κάναμε σίγουρα. Οι MF το πραγματοποίησαν ήδη και τώρα είναι η σειρά μας.

_πώς θα περιγράφατε το στυλ μουσικής μέσα στα οποίο κινείστε πιο άνετα; Τι θα ακούσουν όσ@ έχουν την ευκαιρία να σας δουν από κοντά;

ΑΚ: Το τι θα γίνει αύριο είναι έκπληξη :) Συζητάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Το μόνο official είναι ότι έχουμε ηχογραφήσει περίπου μισό album. Οπότε θα ακούσετε ό,τι έχουμε ηχογραφήσει προς το παρόν, ό,τι έχουμε κυκλοφορήσει και ό,τι παίζουμε live είναι ambient electronica soundscapes κάτι ανάμεσα σε τραγούδι και soundtracks.


_πείτε μας για τη ζωή μέσα σε μια μπάντα. Πόσο χρόνο από την καθημερινότητά σας καταλαμβάνει. Πώς είναι να ζεις μέσα στη μουσική;

ΑΚ: Όντως μας παίρνει πολύ χρόνο, κυρίως γιατί μπαίνουμε σε λεπτομέρειες και θέλουμε να το κάνουμε σωστά. Σκέψου ότι αυτά τη στιγμή στη μπάντα είμαστε τρεις ηχολήπτες, ο ένας καλύτερος απ’ τον άλλον, οπότε μπαίνουμε σε πολύ λεπτομέρεια. Μετά έρχονται τριβές, διαφωνίες, συμφωνίες, αγάπες, τσακωμοί και τέτοια :) Απλά έχοντας όλοι τον ίδιο στόχο, γουστάρουμε και πάμε παρακάτω.

_καταφέρνουν να αποτυπωθούν στο τέλος όλα αυτά στη μουσική σας; Οι εντάσεις, οι αγάπες, ο ξεχωριστός χαρακτήρας του καθενός σας;

ΑΚ: Εννοείται ή θέλω πολύ να πιστεύω πως ναι. Θα το καταλάβουμε σε λίγο καιρό #ξερωγώ. Λία τι λες;

ΓΛ: Αναπόφευκτα, θα έλεγα.

_ποιες είναι οι σκέψεις σας για τις συνεργασίες και τις αλληλεπιδράσεις μέσα στην ομάδα σας, καθώς και με άλλα σχήματα ή δημιουργούς;


ΓΛ: Μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Έρχονται συνεργασίες στο κοντινό μέλλον που θα σας κάνουν να τρίβετε τα αφτάκια σας. Φυσικά μπορείτε να τρίψετε και ό,τι άλλο θέλετε. (σημ. γελάει)

_ποιό είναι το στίγμα που θα θέλατε να αφήσετε με την παρουσία σας; Ποιό το στίγμα σας με τη μουσική σας γενικότερα;


ΑΚ: Ωραία ερώτηση! Θα είμαι αληθινός και θα πω ότι πάντα μου άρεσε ν’ ακούω και να παίζω πράγματα που θα κουραστείς να τα βρεις, που έχουν κόπο. Πράγματα ωραία, βέβαια. Νομίζω ότι το στίγμα που θα θέλαμε να περάσουμε είναι να κάνουμε το δικό μας, ό,τι κι αν είναι αυτό το δικό μας.

Θα ήθελα να φτάσουμε ως μπάντα σ’ ένα σημείο όπου να ξέρει ο ακροατής ότι θα πάει ν’ ακούσει τη μουσική μας, γιατί δεν μπορεί να την ακούσει κάπου αλλού π.χ. αν πάει σ ένα rock, metal, trance festival ή κάτι τέτοιο. Μ’ αρέσει όταν ο ακροατής δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια "τι μουσική παίζουμε” και αυτό -για εμένα- είναι ένα πολύ ωραίο στίγμα :)

_εύχομαι να πετύχετε αυτή τη μουσική ιδιαιτερότητα, αυτό το ξεχωριστό στίγμα. Εμείς, ως ακροατές, θέλουμε κάτι νέο, σύγχρονο, άλλες φορές άλλο, διαφορετικό, μαγικό θα πω, ταξιδευτικό σίγουρα. Εσείς, ως δημιουργοί, σε ποιό κοινό απευθύνεστε; Πώς είναι η σχέση σας με το κοινό σας;

ΓΛ: Κοίτα πιστεύω πως ο 'ακροατής' δεν έχει απαραίτητα την ανάγκη για κάτι καινούριο. Έχει την ανάγκη να ταυτιστεί. Το καινούριο το βλέπω ως περισσότερες πιθανότητες να ταυτιστώ, μια ποικιλία. Οι Holy Limbo κάνουν κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, αναρωτιέμαι.

ΑΚ: Το θέμα είναι ότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, αλλά ο ακροατής είναι αυτός που στο τέλος ακούει και αυτός που στο τέλος περνάει καλά ή όχι.

Η σχέση με το κοινό τα τελευταία 2 χρόνια περίπου δεν είναι και πολύ καλή, καθώς είχαμε αλλαγές ανθρώπων, συνεργατών κτλ με αποτέλεσμα να χαθούμε από τα σόσιαλ και από τα συχνά live. Tώρα πάμε να το ξαναφέρουμε εκεί που ήταν, όπως άρχισε, ένα νέο team με τα ίδια ακούσματα και όρεξη για δημιουργία. Τώρα σε ποιο κοινό απευθυνόμαστε δεν έχω ιδέα. Μου έχουν ζητήσει πιτσιρικάδες την πένα μου μετά από live, αλλά μας στέλνουν και μεγαλύτεροι mails για να μας ξαναδούν.

_στα πλαίσια αυτής της αλληλεπίδρασης τότε τι θα σας άρεσε να συμβαίνει στους ανθρώπους που σας ακούνε; Ποια τα κυρίαρχα συναισθήματα που σας διακατέχουν όταν παίζετε μουσική και ποια είναι αυτά που θέλετε να επικοινωνήσετε απέναντι;

ΑΚ: Θα είμαι πολύ λακωνικός και θα πω ότι το μόνο που θα ήθελα είναι ο ακροατής να μας ακούει, να κουνιέται και να χορεύει, είτε live, είτε σπίτι του.

ΓΛ: Νομίζω βαθιά ανάγκη κάθε δημιουργού είναι να μοιραστεί το έργο του, να μοιραστεί αυτό που νιώθει. Πολλές φορές δεν ξέρει τι ακριβώς αισθάνεται, αλλά ο ακροατής ταυτίζεται. Πλάκα δεν έχει αυτό;

_συμφωνώ σε αυτό, γιατί τελικά η μουσική είναι ο τρόπος ενός δημιουργού να εκφραστεί ακόμα κι αν δεν μπορεί με λέξεις.

ΑΚ: Προσωπικά όταν βλέπω μια μπάντα που δεν έχω ξαναδεί και με πορώνει, έχω αυτό το συναίσθημα και το feeling γενικότερα σαν να χύνεις ή σαν να πέφτεις από ύψος, το ίδιο είναι. Μακάρι να το καταφέρνουμε κι εμείς για κάποιους.

_θέλετε να μας πείτε ποιες είναι οι επιρροές σας; Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζετε κι εκτιμάτε αυτόν τον καιρό και διαχρονικά;

ΑΚ: Διαχρονικά δεν μπορεί να ξεκολλήσει ο εγκέφαλος από Massive Attack, Radiohead, Dandies, ίσως BRMC και Tricky κατ’ επέκταση. Τώρα καλά ρώτησες "αυτόν τον καιρό" γιατί έχω ένα θέμα και βαριέμαι πολύ γρήγορα, οπότε ακούω πολλά. Αυτή την περίοδο ακούω πάνω κάτω τις επιλογές που διάλεξα για αυτό το mixtape. Μεγάλη στιγμή για έμενα τη χρονιά που πέρασε ήταν το add festival στις αποθήκες στην Πειραιώς και συγκεκριμένα η στιγμή που έπαιζαν οι Red Axes 4-6 το πρωί. Είναι όνειρο να παίξουμε live HL σε ένα τέτοιο dance fest.

ΓΛ: Εγώ μπορώ να πω ότι είμαι στιγματισμένος από τη 70s prog και όχι μόνο σκηνή. Τον τελευταίο καιρό είμαι αρκετά επηρεασμένος από την EDM. Γενικά λατρεύω τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με πολλά είδη και τα κάνουν όλα σουπερ. Επίσης, δεν θα κρυφτώ και θα πω ότι είμαι κρυφομεταλλάς, γατάκια, και σίγουρα αmbient με τα μπούνια.

_δώστε μας μερικά λινκ έτσι και θελήσουμε να σας στείλουμε περισσότερη αγάπη, ερωτήσεις ή σχόλια.

_ευχαριστούμε πολύ HL που βρήκατε χρόνο να μοιραστείτε μαζί μας, για τις μουσικές σας επιλογές σε αυτό το mixtape και φυσικά για αυτή την κουβέντα, γιατί είμαι σίγουρος πως -όπως εμείς έτσι κι εσείς- in music we all trust.


HL: Χαρά μας, πραγματικά. Ήταν το funniest part of the day 4 us.