artists: RENDEECE & KOSTIS_ALFA

style: modern greek electronica

country: GREECE

Ηχητικά τοπία της ελληνικής ελέκτρο στο χώρο της Σπείρας, στο Κάστρο του Αγίου Αντρέα, στην Πρέβεζα. 

Με επιλογές από τον μουσικό παραγωγό Rendeece και τον Κωστή Άλφα σε μια απόπειρα να παρουσιαστεί ένα μεγάλο φάσμα της σύγχρονης ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Interview in Greek this time :)

_γεια και χαρά RENDEECE και ΚΩΣΤΗ_ΑΛΦΑ. Θέλετε να μας μιλήσετε για εκείνη τη βραδιά στη Σπείρα; Ποιό ήταν το σχέδιό σας μουσικά, πώς ήταν η εκτέλεσή του, πώς το υποδέχτηκε ο κόσμος;

Βασική αρχή μας είναι η κοινή αγάπη που έχουμε για την ηλεκτρονική μουσική. Θελήσαμε να μοιραστούμε τις μουσικές φίλων μουσικών παραγωγών και συνθετών των οποίων αγαπάμε τη μουσική. Θεωρούμε ότι η ελληνική σκηνή έχει να πει και να δώσει πολλά και το κοινό της πόλης υποστήριξε με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

_χρονολογικά πόσο πίσω φτάσατε σε αυτό το αφιέρωμα;

Στο πρώτο μέρος -αν θυμάμαι καλά- πήγαμε μέχρι το 2011. Στα άλλα δύο μέρη ο Θοδωρής ή Κωστής Άλφα πήγε αρκετά πιο πίσω, μέχρι τα 90ς, συμπεριλαμβάνοντας, λοιπόν, σχετικά νέες και νεότατες παραγωγές Ελλήνων δημιουργών. Η ιδέα ήταν να βρούμε ελληνικές εταιρείες και να ανακαλύψουμε καλλιτέχνες σε διαφορετικές πόλεις που δραστηριοποιούνται και δημιουργούν ηλεκτρονική μουσική.

_είχατε ανταπόκριση από τις ελληνικές εταιρίες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή; Είναι εύκολο ένα τέτοιο ταξίδι/εγχείρημα;

Κάποιοι είναι φίλοι, όπως τα παιδιά από τη Nutty Wombat ή η Pina Bounce, η Θάλεια Ιωαννίδου δηλαδή, που εκτός των άλλων είναι μέλος των Drog_A_Tek και MiniMaxiMum. Δύσκολο ως εγχείρημα δεν είναι, με τη λογική ότι είναι καλή συγκυρία ο χώρος της Σπείρας για την Πρέβεζα, ενώ Και ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή διαδικτυακά μπορούν να επικοινωνηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες.

_το διαδίκτυο μπορεί να κάνει τη δουλειά εύκολη. Αυτό είναι σίγουρο.

Ναι, συμφωνώ απόλυτα και πιστεύουμε ότι αυτό το κομμάτι μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα, Social Media, youtube, άλλες πλατφόρμες κλπ.

_είστε κι εσείς παραγωγοί, συμπεριλάβετε δικά σας έργα σε αυτό το αφιέρωμα;

ναι, κομμάτια από την τελευταία κυκλοφορία Mazian Games του Rendeece…

_speaking of the devil, περισσότερα από τη δουλειά του Rendeece + sensational review από τον amateur εδώ. Μίλησέ μας Rendeece για την προσωπική σου σχέση με τη μουσική.

Η πιο έντονη επαφή ξεκίνησε το 2011 με τις εκπομπές ChicOnAir στο διαδικτυακό σταθμό του poplie. μέσα στις εκπομπές αυτές προσπαθούσα να είμαι δημιουργικός, οπότε κάποια στιγμή ξεκίνησαν τα πρώτα πειράματα. Από το 2014 το προσωπικό στούντιο έχει αλλάξει περισσότερο στη λογική της παραγωγής/σύνθεσης παρά εκπομπών, αλλά πάντα το διαδικτυακό ραδιόφωνο, ο Random Access Radio από το 2015, είναι το βασικό μου εργαλείο.

_ποιά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν τις παραγωγές σας;

R: Δεν ξεκινάω από συναίσθημα κατευθείαν, αλλά με την ιδέα. Μετά "με παίρνουν τα ζουμιά" και μπαίνω σε πιο προσωπικά ή πιο βαθιά πράγματα.

K: Η ιδέα είναι η αρχή και μετά αφήνω να με πάει όσο πιο μακριά γίνεται.

_μια ιδέα είναι ότι χρειάζεται για να διοχετεύσει το συναίσθημα λοιπόν για εσάς. Από που εμπνέεστε τις ιδέες σας; Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί και γιατί βρίσκει μορφή μέσα από το ηλεκτρονικό είδος;

Όσο θυμόμαστε τους εαυτούς μας, ακούμε ηλεκτρονική μουσική. Παίρνουμε εμπνεύσεις από τον νεορομαντισμό στα 80ς και τη Rave σκηνή στα 90ς και συμφωνούμε πως η ηλεκτρονική μουσική έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί έντονα ηχοτοπία με γερή δόση θεατρικότητας παράγοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

_είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι -είναι η αλήθεια- και η ικανότητά της να μας παρασύρει μαγευτική.

Προφανώς, η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μια πρόσκληση για ταξίδι, 1000% σύμφωνοι σε αυτό. Με τη βραδιά στη Σπείρα με την σύγχρονη ελληνική ελεκτρόνικα και την επόμενη που ετοιμάζουμε, αυτό ακριβώς θέλουμε να παρουσιάσουμε και να εκφράσουμε.

_πώς βρίσκεται την ανταπόκριση του κόσμου στις μουσικές σας επιλογές; Ποιά είναι η σχέση σας με το κοινό σας;

Στην επαρχιακή πόλη που είμαστε, δηλαδή στην Πρέβεζα, δεν υπάρχει ακόμα εξοικείωση σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Αυτή τη στιγμή μόνο στη Σπείρα μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτές τις ιδέες/εκδηλώσεις.

_για πείτε μας περισσότερα για αυτό που ετοιμάζετε στη Σπείρα.

Ετοιμάζουμε στις 16 Νοεμβρίου την εκδήλωση "Αστικά Επαρχιακά Ηχοτοπία" που ίσως αποτελέσει και το βασικό μας όνομα. Θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την Πρέβεζα μέσω μιας ηχητικής εγκατάστασης με το Detroit και τους πρώτους techno πειραματισμούς.
Το ηχητικό installation θα το επιμεληθεί ο Rendeece, τις μουσικές επιλογές ο Κωστής Άλφα. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία και θα παρουσιαστεί και αυτό στο youtube κανάλι της Σπείρας και στο mixcloud. Αυτή θα είναι και η τελευταία εκδήλωση της σεζόν. Η επόμενη θα είναι την Άνοιξη, όπου, πιθανότατα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τα πρώτα καλέσματα στη λογική του no budget, diy.

_πάμε λίγο σ' εκείνα “τα ζουμιά” που περιέγραψες λίγο πριν RENDEECE, αφού κατασταλάξεις στην αρχική ιδέα των συνθέσεών σου: ποιές είναι οι κυρίαρχες συναισθηματικές καταστάσεις της μουσικής σου;

R: Βασική μου επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί μια θεραπευτική τέχνη. Δηλαδή να μπορεί και ο δημιουργός να ολοκληρώσει το μουσικό του ταξίδι στο βαθμό προσωπικής θεραπείας (ή ακόμα και "αλχημικής" διαδικασίας), αλλά και ο ακροατής να κάνει ένα δικό του παρόμοιο ταξίδι, ένα διαλογιστικό ταξίδι, που θα κινητοποιήσει συναισθήματα, μνήμες και θα οδηγήσει δημιουργό και ακροατή σε μια προσωπική "εκτόνωση"/απελευθέρωση.

_τι είναι '“άρρωστο” όμως και αποζητά την θεραπεία;

Οποιαδήποτε ενέργεια είναι μπλοκαρισμένη, ενέργεια που κάποιες φορές απαιτεί ένα βαθύτερο και μακρύτερο ταξίδι για να βγει στην επιφάνεια. Η εσωτερική πάλη με τους δαίμονες/σκιές/κλπ είναι ο δρόμος για να πετύχουμε τη προσωπική καθαρότητα.

_κι έτσι η η μουσική, είτε από τη μεριά της δημιουργίας, είτε της συμμετοχής, της ακρόασης, είναι η απάντηση σε πολλά πράγματα. Tαξιδεύετε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε άλλα μέρη του κόσμου;

R: Ναι, όσο μπορώ. Κυρίως για να παρακολουθήσω κάποιες εκδηλώσεις/φεστιβάλ του εξωτερικού και να δω αγαπημένες/ους φίλες/ους φυσικά

K: Ναι, αρκετά. Τουλάχιστον για να μιλήσω για τον εαυτό μου. Norberg Festiv0l στη Σουηδία και Le Guess Who? στην Ουτρέχτη, Ολλανδία)

_η επίδραση αυτών των ταξιδιών μπορεί να φανεί στη μουσική σας; Ανακατεύεστε με νέα ακούσματα, νέες ιδέες;

1000% ναι, και τα δύο αυτά φεστιβάλ ήταν επιδραστικότατα στην αναζήτηση της μουσικής μου ταυτότητας και σε αναζήτηση νέων μηχανημάτων που παράγουν μουσική.

Mια ιδέα κι ένα συναίσθημα, ως ρευστά που είναι, χρειάζονται το υλικό τους δοχείο για να πραγματωθούν. Τι μηχανήματα αγαπάτε να χρησιμοποιείτε;

Ο Σωτήρης από τη Σπείρα φτιάχνει εξαιρετικά πετάλια :-) Euror0ck synthesizers, πετάλια, ένα χειροποίητο ινδονησιακό modul0r synth είναι μερικά από αυτά που δουλεύω στην παραγωγή. Αλλά και "in dpfxped0ls we trust".

_σε επίπεδο παραγωγής ετοιμάζετε νέα πράγματα;

Κατά κύριο λόγο δουλεύω τις ιδέες μου για τα mixtpes στον Rαndom Access Rαdio. Μετά κάποιες από αυτές αυτονομούνται και δημιουργούν μια νέα ιστορία. Αυτή ήταν και η περίπτωση του mαziαn gαmes. Υπάρχουν και κάποια κομμάτια, που δουλεύονται αλλά ακόμα δεν έχουν βρει τον κορμό τους.

_ποιές είναι οι ιστορίες που φιλοξενούνται στον RANDOM ACCESS RADIO; Μίλησε μας και για αυτές.


Αυτό και αν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Κατά κύριο λόγο στον RAR ασχολούμαι με την προσωπική εκδοχή του Φάουστ. Αυτή τη στιγμή δουλεύεται το 19ο επεισόδιο και αυτή είναι η τρίτη περίοδος του. Είναι μια ιδιαίτερη ιστορία. Ένα ταξίδι μπρος-πίσω στο χρόνο, για να ανακαλυφθεί η θεραπεία σε έναν ιό, που έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα να ζει σε υπόγειους σταθμούς και εγκαταστάσεις. Λίγο 12 Πίθηκοι, αλλά ακολουθώντας τις ιδέες που προκύπτουν από τον Φάουστ του Γκαίτε κι έχει φύγει αρκετά από τις πρώτες αναφορές όπως ήταν οι 12 Πίθηκοι. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει την ιστορία στο blog και να ακούσει όλες τις μουσικές περιόδους.

_κολλασμένο ακούγεται. Τρελενόμαστε για μουσικές ιστορίες και περιμένουμε ανυπόμονα το άκουσμά τους. Τελικά -και καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του πρώτου μέρους αυτού του αφιερώματος- θα ήθελα να μας πείτε ποιό είναι το στίγμα που θα θέλατε να αφήσετε με τη μουσική δημιουργία.

Αν υπάρχει κάποιο προσωπικό στίγμα; Όλες μου οι δημιουργίες είτε μουσικές είτε θεατρικές έχουν να κάνουν με την αναζήτηση της ιστορίας, να αφηγηθώ μια ιστορία. Η μουσική ως storytelling…

(συνεχίζεται)